Gedragsbegeleiding

Gedrags begeleiding voor je hond kan een oplossing zijn als het gedrag van je hond dusdanig ongewenst is, dat het een impact heeft op het leven van jou en je gezin. 

Als probleemgedrag van je hond ‘normaal’ is geworden, kan dat voor vervelende problemen zorgen. Met gedragstherapie wordt er geprobeerd om deze nare gewoonten van je hond te stoppen en ze om te buigen naar gewenst gedrag.

Wanneer is gedragstherapie voor je hond nodig?

Tijdens een gedragsbegeleiding gaat de Hondengedrag Expert samen met jou aan de slag om te kijken hoe het gedrag van de hond op een positieve manier kan worden veranderd. Als hondeneigenaar speel je namelijk een belangrijke rol in het gedrag van je hond. Als jij stress hebt of onzeker overkomt als een andere hond met zijn geleider langs loopt, kan je hond hierop reageren, dit kan door uit te vallen naar de andere hond. 

Andere veel voorkomende gedragsproblemen bij honden kunnen zijn:

  • Trekken aan de lijn tijdens het wandelen
  • Opspringen tegen mensen
  • Overbeschermend gedrag
  • Angstig of agressief gedrag van je hond

Wat doet een Hondengedrag Expert precies?

Gedragsbegeleiding is maatwerk. Belangrijk is dat je hond duidelijk weet wat de regels en grenzen zijn, honden willen structuur en voorspelbaarheid. Dit zorgt weer voor ontspanning, zowel voor jou als voor de hond. En deze ontspanning kan ervoor zorgen dat probleemgedrag positief verandert in gewenst gedrag.

Bij gedragsproblemen bij honden is het gedrag vaak niet het onderliggende probleem. Het probleem heeft meestal een andere oorzaak, die door de privé sessies samen aanpakken.

Het is belangrijk om het gewenste gedrag zoveel mogelijk te belonen. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe je dit gedrag op een positieve manier kan belonen, hoe je de beloning geeft en dat de timing goed is.
Tevens is het belangrijk dat je beloningen gebruikt welke de hond als een beloning ervaart. Dit is niet altijd voer.
Verkeerd markeren en belonen van een gedrag kan probleemgedrag namelijk verslechteren.

Wanneer een hond probleemgedrag vertoont, wil je hier het liefst zo weinig mogelijk aandacht aan schenken. Negatieve aandacht is immers ook aandacht. In de meeste gevallen werkt het negeren dan ook positief, de hond zal het probleemgedrag steeds minder en minder laten zien. Laat de hond het juiste gedrag zien? Dan wordt dit weer op de juiste manier en timing beloont.

Wat als dit niet lukt?
Het negeren van negatief gedrag is vaak het meest wenselijke, maar niet altijd mogelijk. Wanneer de hond blaft tegen visite, kan je dit natuurlijk niet negeren. Het is dan van belang in te grijpen en het negatieve gedrag ombuigen. We gaan de hond nooit pijn doen, maar de hond moet worden bijgestuurd. Dit heeft nooit te maken met pijn, frustratie of boosheid. Dit werkt alleen maar averechts.

We gaan aan het werk met het inzetten van lichaamstaal, je stem of door het kort bijsturen van de hond d.m.v. de lijn. Geeft de hond nadien het gedrag dat je wil zien, dan wordt dit uiteraard weer op de juiste manier beloond.

Werkwijze

Gedragsbegeleiding voor honden is een methode om ongewenst gedrag bij honden te begrijpen en positief te veranderen. Het gaat hierbij om gedrag zoals agressie, angst, verlatingsangst, overmatig blaffen en ander gedrag dat het welzijn van de hond of zijn omgeving kan verstoren. 

Observatie & intake:
De Hondengedrag Expert observeert het gedrag van de hond en analyseert de mogelijke oorzaken van het gedrag. Vaak wordt er gekeken naar de omgeving van de hond, zijn achtergrond en de relatie met zijn eigenaar en zijn gezin.

Diagnose & behandelplan:
Na de observatie zal de Hondengedrag Expert een diagnose stellen en een behandelplan opstellen dat past bij de specifieke situatie van de hond. Dit kan onder andere bestaan uit gedragstraining, aanpassing van de omgeving en uiteraard tussen twee sessies door …. huiswerk.

Behandeling:
De behandeling kan bestaan uit het aanleren van nieuwe vaardigheden en gedrag, aanpassingen in de omgeving, het verminderen van angst of stress, het oplossen van conflicten tussen hond en eigenaar en het herstellen van de vertrouwensband.
Gedragsbegeleiding kan ook bestaan uit het opzetten van een gestructureerd oefenprogramma om de hond te helpen te wennen aan bepaalde situaties of omgevingen.

Opvolging:
Na de begeleiding zal de Hondengedrag Expert regelmatig de vooruitgang van de hond en het gedrag evalueren. Aanpassingen aan het behandelplan kunnen worden gemaakt als het nodig is. Tevens zal een behandelplan altijd uit meerdere sessies bestaan omdat geen enkel probleemgedrag in één sessie op te lossen is.

Het doel van gedragsbegeleiding is om de hond te helpen zich beter aan te passen aan zijn omgeving, om stress en angst te verminderen en om een positieve relatie tussen hond en eigenaar te bevorderen. 

Is een Hondengedrag Expert geschikt voor jullie?


Twijfel je of je hond baat bij gedragsbegeleiding heeft? Neem dan contact op met onze Hondengedrag Expert Werner.
Vertel hem waar jullie tegenaan lopen en samen kijken jullie naar een oplossing.